Key Peninsula Residence

{"block_category"=>"gallery", "block_type"=>"big slider", "padding-top"=>"none", "padding-bottom"=>"none", "background-color"=>"bokara gray", "crop-photos"=>"yes"}

Gig Harbor | Washington 

This Key Peninsula residence sits on a 7 ½ acre medium-bank waterfront site.  An existing small cabin had occupied the site for years and held many fond memories for the homeowners.  

David Vandervort Architects worked carefully with the owners to create a new 3,200 sf house which carries on the small scale, informal, cottage legacy of that original structure.  

Four gabled pavilions connected and defined by circulation corridors and exterior space compose the building form as if it had been constructed over a span of years.  Each pavilion serves a different function – living, master, guests, garage – and all have views of the water and Mount Rainier.  

The material palette is composed of honest materials – stone, wood, steel and concrete.  Siding/paneling milled from windfall site trees clad the interior and exterior of the home and the rustic quality of this wood furthers the beach cottage feeling of the home.  

Collaborating with Interior Designer Natasha Wallis and Landscape Architect Ken Philp we worked to maximize the indoor/outdoor relationship through large window areas, multiple points of entry and the durability and informality of the interior surfaces.

The home has been LEED for Homes GOLD certified.  Green features include FSC certified framing materials, a super-high efficiency ground source heat pump system, passive ventilation, photovoltaic electricity generation, solar water heating, raingarden stormwater management and a high level of environmentally preferred materials.  

In keeping with the idea of maintaining continuity with the past cabin, a number of materials and fixtures were reclaimed and reused in the new home.  

Construction:  Joe’s Bay Construction
Photography:  Benjamin Benschneider
 

FLOOR PLAN