Compact Green

This 1,270 SF single family residence is located in Seattle’s Central District Neighborhood. The architect and builder sought to minimize impact on the land by preserving existing topography, driveway approach, and pedestrian steps that were built in the early 1900′s. The residence, set back from the street, is designed with a small footprint and a scale appropriate to create a sense of place without impacting the neighboring houses. The house is located to maximize southern exposure, and the roof garden, rain barrels, infiltration system and pervious recycled surfaces allows storm water and runoff to remain on site. It is constructed with salvaged lumber and FSC-certified materials. The house also features its structure as finish, and its applied finishes come from local sources, are low-VOC, non-toxic, and made of recycled materials. Exterior finishes include metal siding and fiber cement boards that are durable and require little maintenance.


Houzz